maandag 23 juni 2008

Dag 10, 11 en 12

Dag 10, Vrijdag 20 juni

Na een stevig ontbijt vertrokken we naar de school om onze beloofde voetbalwedstrijd te spelen. We moesten nog eventjes wachten want onze tegenspelers hadden nog even examen. Dus begonnen wij alvast maar aan de opwarming.

Plots stond het schoolplein vol met leerlingen, allemaal supporters van de Gambiaanse ploeg en wij … wij hadden onze Bob. Let the games begin! Met kapitein Andy en als trainer/speler starten we de match. Thomas zette meteen een scherpe sprint naar voor met gevolgd door een pas naar Andy, Andy schuift op naar voor, maar balbezit voor de tegenspeler. Thomas kruipt naar voor en tikt de bal weg, past naar Jonas, deze schuift naar voor schiet en schiet op doel, maar miste net! De bal wordt uitgetrapt. Bob stopt de bal voor z’n neus, snelle pas naar Jonas, maar hij verliest de bal. De tegenspeler doet een stevige counter en scoort, 1- 0 voor de Gambianen.
De wedstrijd vorderde en het werd al snel 2-0 voor de Gambianen. Vlak voor het einde maakte snelle Bob er nog een 2-1 van. Wat een wedstrijd, iedereen was doodop door het warme weer.

Na de match gingen we normaal gezien verder werken aan het speeltoestel, maar de elektriciteit viel uit en konden we de accu van de schroefmachine niet meer opladen, ook de kolomboormachine werkte dus niet meer.
Op de middag weer rijst met vis en een paar worteltjes. Jonas had een hevige hongeraanval gekregen na zo’n wedstrijdje voetbal.

We vertrokken nu naar de souvenirs winkeltjes, Bob ging samen met nog een paar leerlingen naar het internetcafé. De rest probeerde de prijzen van de souvenirs steeds meer naar beneden te krijgen.
De dagen vliegen allemaal hier heel snel voorbij en alles komt mooi tot z’n recht. We hebben hier al veel van hun cultuur en hun leefgewoontes kunnen opsnuiven. Gambia is een heel aangename plaats en ik denk dat we het hier allemaal wel een beetje gaan missen. We hebben ook elkaar beter leren kennen, niet als leraar -leerling, maar als één hechte groep. Daarom is Gambia, THE SMILING COAST!

Deze avond is het tijd om uit te gaan, om het nachtleven van Gambia te verkennen.
De plaats;van dit hele gebeuren is discotheek Totties, waar men uitsluitend R’nB, hiphop of reggea draait.

We kwamen binnen, bestelden snel een drankje en ‘beetje bij beetje’ vertrokken we allemaal richting de dansvloer.
Het werd een heel gezellige avond, waarbij Thomas de enige was die in de smaak viel bij de plaatselijke vrouwen.
Een goede nachtrust hadden wed nu wel verdient. En Thomas, die zal wel goed dromen deze nacht.

Dag 11, Zaterdag 21 juni

We werden wakker, zoals gewoonlijk. We aten ons ontbijt, zoals gewoonlijk. We gingen naar de garage, zoals … we niet altijd gewoon waren. Alle straten stonden onder water door de hevige regenval (lees: storm) van vannacht. We hebben rare dingen moeten doen om al deze modderpoelen te ontwijken.

Aangekomen aan de school werkten we verder aan het speeltuig. Ondertussen haalde Jonas en Sofie; een katrol, een emmer, enkele touwen, moeren, twee draadstangen én een ‘nieuwe’ rugzak voor Bjorn omdat bij z’n kleine rugzak de ritssluiting het had begeven. De anderen maakten intussen de zitjes en het tafeltje voor op het grote plateau. Ook nog werden alle verbindingen verstevigd met draadstangen. De kleine platformpjes waren nu ook af.
Nog 1 dagje goed doorwerken en de hele constructie is klaar. We vragen ons alleen af, of het wel gaat lukken om deze zware constructie tot bij de kleuterschool te krijgen. De directeur heeft ons beloofd om alles te regelen qua vervoer.

Dag 12, Zondag 22 juni

Omdat het vandaag zondag is, werkten we niet aan de speeltuin, maar gingen we met Ibrahim naar het Abuko natuurpark. Daar aangekomen wandelden we door een soort van jungle.Een dicht begroeide bos met heel veel prachtige fauna en flora. Apen, vogels, hagedissen, hyena’s, …, teveel om op te noemen eigenlijk.
We wandelden terug het natuurpark uit en reden verder naar Lamin Lodge, een grootwatergebied met heel veel Gambiaanse boten en zeiljachten. Maar eerst gingen we terras binnenin de vorm van een paalwoning. Daar aten we ons buikje rond en deden we achtera enkele interviews om te weten te komen hoe iedereen de Gambia -reis beleefde
Iedereen vertelde zijn of haar mening over de reis van Gambia. Wat waren de hoogtepunten van je reis? Wat vond je minder en wat eet je eerst als je thuis bent? Wat vond je van begeleiding? En nog zo van die moeilijke vragen.
Jasper, Jonas, Andy, Glenn, Sofie en Bjorn gingen een tochtje maken met de boot. De rest wachtte ons terug aan de oever op.We kwamen spijtig genoeg geen nijlpaard of zeekoe tegen maar het uitzicht was wel prachtig. We vaarden langs de mangroves en dat was hier niet mis. In deze mangroves komen de vogels voor de zon.
Wederom een prachtige ervaring rijker, hier in the Gambia.

Door Bjorn Torfs

Geen opmerkingen: